III Konferencja Ophthalmology Journal

Program


Pobierz program w formacie PDF
Piątek, 8 lutego 2019 roku
Sala S2Sala S1
13.00–13.20
Sala S2
Otwarcie konferencji
prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, prof. Anselm Jünemann, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski, prof. dr hab. n. med. Ryszard Maciejewski
13.20–14.30
Sala S2
Sesja I: CHOROBY PRZEDNIEGO ODCINKA
Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, dr Ioannis Mallias, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski, dr n. med. Beata Rymgayłło-Jankowska
  1. 13:20–13:30 Current management in keratoconus (10 min)
    dr Ioannis Mallias
  2. 13:30–13:40 Nietypowe zapalenie rogówki spowodowane przez Acanthamoeba spp. (10 min)
    dr n. med. Beata Rymgayłło-Jankowska
  3. 13:40–13:50 Trudna kombinacja — operacja zaćmy z przeszczepem rogówki (10 min)
    dr n. med. Agnieszka Ćwiklińska-Haszcz
  4. 13:50–14:00 Wrocławskie doświadczenia z chirurgią MIGS (10 min)
    lek. med. Iwona Helemejko
  5. 14:00–14:10 Zastosowanie preparatów krwiopochodnych w okulistyce (10 min)
    dr n. med. Dominika Wróbel-Dudzińska
  6. 14:10–14:30 Dyskusja (20 min)
Sala S1
13:20–14:30 VIDEOSESJA: przedni odcinek
Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
  1. 13:20–13:30 Leczenie jaskry złośliwej (10 min)
    prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
  2. 13:30–13:40 Jak prosto i szybko zaopatrzyć podwichnięcie soczewki? (10 min)
    prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, lek. Wojciech Dyda, dr. n. med. Karolina Krix-Jachym, dr n. med. Aleksandra Kicińska
  3. 13:40–13:50 Technika fiksacji Yamane (10 min)
    prof. Anselm Jünemann
  4. 13:50–14:00 Rekonstrukcja przedniego odcinka (10 min)
    dr n. med. Dariusz Haszcz
  5. 14:00–14:10 ICL (10 min)
    dr n. med. Mariusz Spyra
  6. 14:10–14:30 Dyskusja (20 min)
14.30–14.45Przerwa na kawę
14.45–16.55
Sala S2
Sesja II: CHIRURGIA ZAĆMY
Przewodniczący: prof. Zbigniew Zagórski, prof. dr hab. n. med. Ewa Mrukwa-Kominek, prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
  1. 14:45–14:55 Soczewka typu miecz świetlny (Light Sword Lens) — nowa metoda kompensacji starczowzroczności: pilotażowe badanie kliniczne (10 min)
    prof. dr hab. n. med. Marek Rękas
  2. 14:55–15:05 Komplikacje chirurgii zaćmy (10 min)
    prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, dr n. med. Dariusz Haszcz, prof. Anselm Jünemann
  3. 15:05–15:15 Czy uszkodzenie soczewki wewnątrzgałkowej podczas kapsulotomii laserowej pogarsza właściwości optyczne soczewki? (10 min)
    lek. Wojciech Dyda, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas
  4. 15:15–15:25 Operacja zaćmy jako zabieg refrakcyjny (10 min)
    prof. dr hab. n. med. Ewa Mrukwa-Kominek, dr n. med. Mariusz Spyra
  5. 15:25–15:35 Zmiany w OCT po operacji zaćmy w zespole pseudoeksfoliacji i jaskrze zamykającego się konta (10 min)
    prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
  6. 15:35–15:45 Śródoperacyjne zastosowanie moksyfloksacyny i wankomycyny (10 min)
    prof. Zbigniew Zagórski
  7. 15:45–15:55 Zapalenie wnętrza gałki ocznej (10 min)
    dr hab. n. med. Agnieszka Kamińska
  8. 15:55–16:05 Rekonstrukcje przedniego odcinka (10 min)
    dr n. med. Dariusz Haszcz
  9. 16:05–16:15 ICL (10 min)
    dr n. med. Mariusz Spyra
  10. 16:15–16:25 Dlaczego NLPZ nie muszą być stosowane standardowo w okresie okołooperacyjnym zaćmy? (10 min)
    prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
  11. 16:25–16:55 Dyskusja (30 min)
Sala S1
14:45–19:00 KURS ANGIO OCT (14.45–16.45)
    16.55–17.10
    Sala S2
    Przerwa na kawę
    17.10–19.00
    Sala S2
    Sesja III SIATKÓWKA LECZENIE OPERACYJNE
    Przewodniczący: prof. Teresio Avitabile, dr hab. n. med. Jerzy Mackiewicz, prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, dr Zachariah Koshy
    1. 17:10–17:20 Opasanie gałki ocznej (10 min)
      prof. Teresio Avitabile
    2. 17:20–17:30 Chirurgia witreoretinalna plamki (10 min)
      dr Zachariah Koshy
    3. 17:30–17:40 Witrektomia 3D (10 min)
      prof. Athanasios Nikolakopoulos
    4. 17:40–17:50 Witrektomia w zapaleniach błony naczyniowej (10 min)
      dr hab. n. med. Jerzy Mackiewicz, dr n. med. Barbara Biziorek, dr n. med. Monika Polak, dr n. med. Mateusz Winiarczyk
    5. 17:50–18:00 Chirurgia witreoretinalna w urazach (10 min)
      prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
    6. 18:00–18:10 Witrektomia w odwarstwieniach siatkówki u dzieci (10 min)
      dr n. med. Sławomir Cisiecki
    7. 18:10–18:20 Chirurgia odwarstwienia siatkówki (10 min)
      dr hab. n. med. Marcin Stopa
    8. 18:20–18:30 Chirurgia retinopatii cukrzycowej (10 min)
      dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
    9. 18:30–19:00 Dyskusja (30 min)
    19.00–19.30
    Sala S2
    Spotkanie Rady Naukowej Czasopisma Ophthalmology Journal
      Sobota, 9 lutego 2019 roku
      Sala S2Sala S1
      08.30–09.30
      Sala S2
      Chirurgia na żywo
      prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. Anselm Jünemann, dr n. med. Dariusz Haszcz
      09.30–12.30
      Sala S2
      Sesja IV SIATKÓWKA — LECZENIE ZACHOWAWCZE
      Przewodniczący: dr hab. n. med. Katarzyna Michalska-Małecka, dr hab. n. med. Anna Święch-Zubilewicz, dr n. med. Anna Matysik-Woźniak
      1. 9:30–9:40 Nowe kierunki rozwoju terapii anty-VEGF (10 min)
        prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
      2. 9:40–9:50 Clinical Applications of OCT-Angiography in Macular Telangiectasia / Zastosowanie OCT-angiografii w teleangiektazjach okołodołkowych (MacTel) (10 min)
        Prof. Luca Di Antonio
      3. 9:50–10:00 Using OCT-Angiography in Sickle Cell Disease and Retinal Vascular Occlusions / Zastosowanie OCT-angiografii w anemii sierpowatokrwinkowej i zamknięciach naczyń siatkówki (10 min)
        dr Alexandra Miere
      4. 10.00–10.15 Wykład pod patronatem firmy Novartis. Terapia precyzyjna odpowiedzią na indywidualne potrzeby pacjenta z chorobami plamki (15 min)
        dr n. med. Joanna Miniewicz
      5. 10:15–10:25 Program lekowy AMD (10 min)
        dr n. med. Anna Matysik-Woźniak, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
      6. 10:25–10:35 Pachychoroidal diseases (10 min)
        prof. dr hab. n. med. Jakub Kałużny
      7. 10:35–10:45 Makulopatia cukrzycowa — nieprawidłowości w angio-OCT (10 min)
        dr hab. n. med. Katarzyna Michalska-Małecka
      8. 10:45–10:55 Rola angiografii fluoresceinowej we współczesnej diagnostyce schorzeń siatkówki (10 min)
        dr hab. n. med. Anna Święch-Zubilewicz
      9. 10:55–11:05 Endophthalmitis po iniekcjach doszklistkowych (10 min)
        prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
      10. 11:05–11:15 Sterydoterapia w cukrzycowym obrzęku plamki/Ozurdex (10 min)
        dr hab. n. med. Agnieszka Kubicka-Trząska
      11. 11:15–11:30 Wykład pod patronatem firmy Bayer. Lecz i wydłużaj — efektywna strategia leczenia chorób plamki (15 min)
        dr hab. n. med. Anna Święch-Zubilewicz
      12. 11:30–11:45 Wykład pod patronatem firmy Bayer. Jak osiągnąć sukces terapeutyczny u pacjentów z cukrzycowym obrzękiem plamki? Aktualne wytyczne i standardy leczenia (15 min)
        dr n. med. Joanna Dolar-Szczasny
      13. 11:45–12:30 Dyskusja +,,chirurgia na żywo'' (45 min)
      Sala S1
      9:30–12:15 AKADEMIA TORYCZNA ALCON (09.30–12.15)
      Przewodniczący: dr n. med. Agnieszka Ćwiklińska-Haszcz, dr n. med. Dariusz Haszcz

      •        Procedura toryczna krok po kroku
      •        Transmisja implantacji soczewki torycznej

        12.30–12.45
        Sala S2
        Przerwa na kawę
        12.45–13.55
        Sala S2
        Sesja V: JASKRA
        Przewodniczący: prof. Anselm Jünemann, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
        1. 12:45–12:55 Jaskra dziecięca (10 min)
          prof. Anselm Jünemann
        2. 12:55–13:05 Nowości farmakoterapii w jaskry (10 min)
          dr hab. n. med. Anna Kamińska
        3. 13:05–13:15 Kanaloplastyka w praktyce klinicznej: wady i zalety (10 min)
          dr n. med. Joanna Konopińska
        4. 13:15–13:25 Powikłania po operacji z implantem XEN (10 min)
          prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
        5. 13:25–13:35 Progresja neuropatii jaskrowej — nowe spojrzenie (10 min)
          dr n. med. Ewa Kosior-Jarecka
        6. 13:35–13:55 Dyskusja (20 min)
        Sala S1
        12:30–14:00 Kurs patologii oka
        Przewodniczący: prof. Donatas Petroska, dr n. med. Beata Rymgayłło-Jankowska

        • Kurs adresowany jest zarówno do specjalistów chorób oczu, jak i do osób odbywających specjalizację z okulistyki.
        • W trakcie kursu przedstawione będą ciekawe historie chorób dotyczące przedniego odcinka i aparatu ochronnego oka wraz z opisami i interpretacją rozpoznań histopatologicznych danego przypadku okulistycznego.

          13.55–14.45Poczęstunek
          14.45–16.15
          Sala S2
          Sesja VI: YOUNG ESASO

          Przewodniczący: prof. Teresio Avitabile, prof. Giuseppe Guarnaccia

          1. 14:45–14:55 How to manage complications after LASIK (10 min)
            dr Ioannis Mallias
          2. 14:55–14:05 Iniekcje podplamkowe w krwotoku podsiatkówkowym (10 min)
            dr hab. n. med. Agnieszka Kamińska
          3. 15:05–15:15 IOFB in the eye, different size, different place, different trauma conditions (10 min)
            dr Matteo Forlini
          4. 15:15–15:25 Zaćma dojrzała (10 min)
            dr n. med. Agnieszka Ćwiklińska-Haszcz
          5. 15:25–15:35 Witrektomia w zespole Tersona (10 min)
            dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
          6. 15:35–15:45 Long term retinal complications after eye contusions (10 min)
            dr Natalia Malachkova
          7. 15:45–15:55 Modified vitrectomy technique for phakic rhegmatogenous retinal detachement with intermediate break (10 min)
            dr Mario Toro
          8. 15:55–16:15 Dyskusja (20 min)
          Sala S1
          14:30–15:40 VIDEOSESJA: SIATKÓWKA
          Przewodniczący: dr hab. n. med. Marcin Stopa, dr n. med. Sławomir Cisiecki
          1. 14:30–14:40 TPPV z zwichnięciu soczewki własnej (10 min)
            prof. Athanasios Nikolakopoulos
          2. 14:40–14:50 Krwotok po ILM (10 min)
            dr hab. n. med. Jerzy Mackiewicz, dr n. med. Paweł Bieliński
          3. 14:50–15:00 Fakowitrektomia w ciele obcym wewnątrzgałkowym (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
          4. 15:00–15:10 Witrektomia w retinopatii wcześniaków (10 min)
            dr hab. n. med. Marcin Stopa
          5. 15:10–15:20 Chirurgia otworu plamki (10 min)
            dr n. med. Sławomir Cisiecki
          6. 15:20–15:40 Dyskusja (20 min)
          16.15–16.30Przerwa
          16.30–18.00
          Sala S2
          Sesja VII: INNOWACJE
          Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Zofia Mariak, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Konrad Rejdak, dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
          1. 16:30–16:40 Kiedy może być opłacalna śródoperacyjna profilaktyka infekcji wewnątrzgałkowych? (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Marek Rękas
          2. 16:40–16:50 Dystrofia plamki Besta (10 min)
            dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
          3. 16:50–17:00 Terapia komórkowa w chorobach zwyrodnieniowych siatkówki oka — nadzieje i zagrożenia (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Anna Machalińska, lek. Marta Wiącek
          4. 17:00–17:10 Badania genetyczne w okulistyce (10 min)
            dr n. med. Marzanna Ciesielka
          5. 17:10–17:20 Mikrochirurgiczne techniki endoskopowe w leczeniu idiopatycznych zaburzeń widzenia (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Zofia Mariak, dr n. med. Iwona Obuchowska
          6. 17:20–17:30 Leczenie siatkówczaka w Polsce (10 min)
            dr n. med. Wojciech Hautz
          7. 17:30–17:40 Obrazowanie ultra-szerokokątne autofluorescencji dna oka (10 min)
            dr n. med. Joanna Dolar-Szczasny
          8. 17:40–18:00 Dyskusja (20 min)
          18.00Zakończenie konferencji
          Piątek, 8 lutego 2019 roku
          Sala S2
          Sala S1
          13.00–13.20
          Sala S2
          Otwarcie konferencji
          prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, prof. Anselm Jünemann, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski, prof. dr hab. n. med. Ryszard Maciejewski
          13.20–14.30
          Sala S2
          Sesja I: CHOROBY PRZEDNIEGO ODCINKA
          Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, dr Ioannis Mallias, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski, dr n. med. Beata Rymgayłło-Jankowska
          1. 13:20–13:30 Current management in keratoconus (10 min)
            dr Ioannis Mallias
          2. 13:30–13:40 Nietypowe zapalenie rogówki spowodowane przez Acanthamoeba spp. (10 min)
            dr n. med. Beata Rymgayłło-Jankowska
          3. 13:40–13:50 Trudna kombinacja — operacja zaćmy z przeszczepem rogówki (10 min)
            dr n. med. Agnieszka Ćwiklińska-Haszcz
          4. 13:50–14:00 Wrocławskie doświadczenia z chirurgią MIGS (10 min)
            lek. med. Iwona Helemejko
          5. 14:00–14:10 Zastosowanie preparatów krwiopochodnych w okulistyce (10 min)
            dr n. med. Dominika Wróbel-Dudzińska
          6. 14:10–14:30 Dyskusja (20 min)
          Sala S1
          13:20–14:30 VIDEOSESJA: przedni odcinek
          Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
          1. 13:20–13:30 Leczenie jaskry złośliwej (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
          2. 13:30–13:40 Jak prosto i szybko zaopatrzyć podwichnięcie soczewki? (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, lek. Wojciech Dyda, dr. n. med. Karolina Krix-Jachym, dr n. med. Aleksandra Kicińska
          3. 13:40–13:50 Technika fiksacji Yamane (10 min)
            prof. Anselm Jünemann
          4. 13:50–14:00 Rekonstrukcja przedniego odcinka (10 min)
            dr n. med. Dariusz Haszcz
          5. 14:00–14:10 ICL (10 min)
            dr n. med. Mariusz Spyra
          6. 14:10–14:30 Dyskusja (20 min)
          14.30–14.45
          Przerwa na kawę
          14.45–16.55
          Sala S2
          Sesja II: CHIRURGIA ZAĆMY
          Przewodniczący: prof. Zbigniew Zagórski, prof. dr hab. n. med. Ewa Mrukwa-Kominek, prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
          1. 14:45–14:55 Soczewka typu miecz świetlny (Light Sword Lens) — nowa metoda kompensacji starczowzroczności: pilotażowe badanie kliniczne (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Marek Rękas
          2. 14:55–15:05 Komplikacje chirurgii zaćmy (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, dr n. med. Dariusz Haszcz, prof. Anselm Jünemann
          3. 15:05–15:15 Czy uszkodzenie soczewki wewnątrzgałkowej podczas kapsulotomii laserowej pogarsza właściwości optyczne soczewki? (10 min)
            lek. Wojciech Dyda, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas
          4. 15:15–15:25 Operacja zaćmy jako zabieg refrakcyjny (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Ewa Mrukwa-Kominek, dr n. med. Mariusz Spyra
          5. 15:25–15:35 Zmiany w OCT po operacji zaćmy w zespole pseudoeksfoliacji i jaskrze zamykającego się konta (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
          6. 15:35–15:45 Śródoperacyjne zastosowanie moksyfloksacyny i wankomycyny (10 min)
            prof. Zbigniew Zagórski
          7. 15:45–15:55 Zapalenie wnętrza gałki ocznej (10 min)
            dr hab. n. med. Agnieszka Kamińska
          8. 15:55–16:05 Rekonstrukcje przedniego odcinka (10 min)
            dr n. med. Dariusz Haszcz
          9. 16:05–16:15 ICL (10 min)
            dr n. med. Mariusz Spyra
          10. 16:15–16:25 Dlaczego NLPZ nie muszą być stosowane standardowo w okresie okołooperacyjnym zaćmy? (10 min)
            prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
          11. 16:25–16:55 Dyskusja (30 min)
          Sala S1
          14:45–19:00 KURS ANGIO OCT (14.45–16.45)
            16.55–17.10
            Sala S2
            Przerwa na kawę
            17.10–19.00
            Sala S2
            Sesja III SIATKÓWKA LECZENIE OPERACYJNE
            Przewodniczący: prof. Teresio Avitabile, dr hab. n. med. Jerzy Mackiewicz, prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak, dr Zachariah Koshy
            1. 17:10–17:20 Opasanie gałki ocznej (10 min)
              prof. Teresio Avitabile
            2. 17:20–17:30 Chirurgia witreoretinalna plamki (10 min)
              dr Zachariah Koshy
            3. 17:30–17:40 Witrektomia 3D (10 min)
              prof. Athanasios Nikolakopoulos
            4. 17:40–17:50 Witrektomia w zapaleniach błony naczyniowej (10 min)
              dr hab. n. med. Jerzy Mackiewicz, dr n. med. Barbara Biziorek, dr n. med. Monika Polak, dr n. med. Mateusz Winiarczyk
            5. 17:50–18:00 Chirurgia witreoretinalna w urazach (10 min)
              prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
            6. 18:00–18:10 Witrektomia w odwarstwieniach siatkówki u dzieci (10 min)
              dr n. med. Sławomir Cisiecki
            7. 18:10–18:20 Chirurgia odwarstwienia siatkówki (10 min)
              dr hab. n. med. Marcin Stopa
            8. 18:20–18:30 Chirurgia retinopatii cukrzycowej (10 min)
              dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
            9. 18:30–19:00 Dyskusja (30 min)
            19.00–19.30
            Sala S2
            Spotkanie Rady Naukowej Czasopisma Ophthalmology Journal
              Sobota, 9 lutego 2019 roku
              Sala S2
              Sala S1
              08.30–09.30
              Sala S2
              Chirurgia na żywo
              prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. Anselm Jünemann, dr n. med. Dariusz Haszcz
              09.30–12.30
              Sala S2
              Sesja IV SIATKÓWKA — LECZENIE ZACHOWAWCZE
              Przewodniczący: dr hab. n. med. Katarzyna Michalska-Małecka, dr hab. n. med. Anna Święch-Zubilewicz, dr n. med. Anna Matysik-Woźniak
              1. 9:30–9:40 Nowe kierunki rozwoju terapii anty-VEGF (10 min)
                prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
              2. 9:40–9:50 Clinical Applications of OCT-Angiography in Macular Telangiectasia / Zastosowanie OCT-angiografii w teleangiektazjach okołodołkowych (MacTel) (10 min)
                Prof. Luca Di Antonio
              3. 9:50–10:00 Using OCT-Angiography in Sickle Cell Disease and Retinal Vascular Occlusions / Zastosowanie OCT-angiografii w anemii sierpowatokrwinkowej i zamknięciach naczyń siatkówki (10 min)
                dr Alexandra Miere
              4. 10.00–10.15 Wykład pod patronatem firmy Novartis. Terapia precyzyjna odpowiedzią na indywidualne potrzeby pacjenta z chorobami plamki (15 min)
                dr n. med. Joanna Miniewicz
              5. 10:15–10:25 Program lekowy AMD (10 min)
                dr n. med. Anna Matysik-Woźniak, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
              6. 10:25–10:35 Pachychoroidal diseases (10 min)
                prof. dr hab. n. med. Jakub Kałużny
              7. 10:35–10:45 Makulopatia cukrzycowa — nieprawidłowości w angio-OCT (10 min)
                dr hab. n. med. Katarzyna Michalska-Małecka
              8. 10:45–10:55 Rola angiografii fluoresceinowej we współczesnej diagnostyce schorzeń siatkówki (10 min)
                dr hab. n. med. Anna Święch-Zubilewicz
              9. 10:55–11:05 Endophthalmitis po iniekcjach doszklistkowych (10 min)
                prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
              10. 11:05–11:15 Sterydoterapia w cukrzycowym obrzęku plamki/Ozurdex (10 min)
                dr hab. n. med. Agnieszka Kubicka-Trząska
              11. 11:15–11:30 Wykład pod patronatem firmy Bayer. Lecz i wydłużaj — efektywna strategia leczenia chorób plamki (15 min)
                dr hab. n. med. Anna Święch-Zubilewicz
              12. 11:30–11:45 Wykład pod patronatem firmy Bayer. Jak osiągnąć sukces terapeutyczny u pacjentów z cukrzycowym obrzękiem plamki? Aktualne wytyczne i standardy leczenia (15 min)
                dr n. med. Joanna Dolar-Szczasny
              13. 11:45–12:30 Dyskusja +,,chirurgia na żywo'' (45 min)
              Sala S1
              9:30–12:15 AKADEMIA TORYCZNA ALCON (09.30–12.15)
              Przewodniczący: dr n. med. Agnieszka Ćwiklińska-Haszcz, dr n. med. Dariusz Haszcz

              •        Procedura toryczna krok po kroku
              •        Transmisja implantacji soczewki torycznej

                12.30–12.45
                Sala S2
                Przerwa na kawę
                12.45–13.55
                Sala S2
                Sesja V: JASKRA
                Przewodniczący: prof. Anselm Jünemann, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
                1. 12:45–12:55 Jaskra dziecięca (10 min)
                  prof. Anselm Jünemann
                2. 12:55–13:05 Nowości farmakoterapii w jaskry (10 min)
                  dr hab. n. med. Anna Kamińska
                3. 13:05–13:15 Kanaloplastyka w praktyce klinicznej: wady i zalety (10 min)
                  dr n. med. Joanna Konopińska
                4. 13:15–13:25 Powikłania po operacji z implantem XEN (10 min)
                  prof. dr hab. n. med. Tomasz Żarnowski
                5. 13:25–13:35 Progresja neuropatii jaskrowej — nowe spojrzenie (10 min)
                  dr n. med. Ewa Kosior-Jarecka
                6. 13:35–13:55 Dyskusja (20 min)
                Sala S1
                12:30–14:00 Kurs patologii oka
                Przewodniczący: prof. Donatas Petroska, dr n. med. Beata Rymgayłło-Jankowska

                • Kurs adresowany jest zarówno do specjalistów chorób oczu, jak i do osób odbywających specjalizację z okulistyki.
                • W trakcie kursu przedstawione będą ciekawe historie chorób dotyczące przedniego odcinka i aparatu ochronnego oka wraz z opisami i interpretacją rozpoznań histopatologicznych danego przypadku okulistycznego.

                  13.55–14.45
                  Poczęstunek
                  14.45–16.15
                  Sala S2
                  Sesja VI: YOUNG ESASO

                  Przewodniczący: prof. Teresio Avitabile, prof. Giuseppe Guarnaccia

                  1. 14:45–14:55 How to manage complications after LASIK (10 min)
                    dr Ioannis Mallias
                  2. 14:55–14:05 Iniekcje podplamkowe w krwotoku podsiatkówkowym (10 min)
                    dr hab. n. med. Agnieszka Kamińska
                  3. 15:05–15:15 IOFB in the eye, different size, different place, different trauma conditions (10 min)
                    dr Matteo Forlini
                  4. 15:15–15:25 Zaćma dojrzała (10 min)
                    dr n. med. Agnieszka Ćwiklińska-Haszcz
                  5. 15:25–15:35 Witrektomia w zespole Tersona (10 min)
                    dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
                  6. 15:35–15:45 Long term retinal complications after eye contusions (10 min)
                    dr Natalia Malachkova
                  7. 15:45–15:55 Modified vitrectomy technique for phakic rhegmatogenous retinal detachement with intermediate break (10 min)
                    dr Mario Toro
                  8. 15:55–16:15 Dyskusja (20 min)
                  Sala S1
                  14:30–15:40 VIDEOSESJA: SIATKÓWKA
                  Przewodniczący: dr hab. n. med. Marcin Stopa, dr n. med. Sławomir Cisiecki
                  1. 14:30–14:40 TPPV z zwichnięciu soczewki własnej (10 min)
                    prof. Athanasios Nikolakopoulos
                  2. 14:40–14:50 Krwotok po ILM (10 min)
                    dr hab. n. med. Jerzy Mackiewicz, dr n. med. Paweł Bieliński
                  3. 14:50–15:00 Fakowitrektomia w ciele obcym wewnątrzgałkowym (10 min)
                    prof. dr hab. n. med. Robert Rejdak
                  4. 15:00–15:10 Witrektomia w retinopatii wcześniaków (10 min)
                    dr hab. n. med. Marcin Stopa
                  5. 15:10–15:20 Chirurgia otworu plamki (10 min)
                    dr n. med. Sławomir Cisiecki
                  6. 15:20–15:40 Dyskusja (20 min)
                  16.15–16.30
                  Przerwa
                  16.30–18.00
                  Sala S2
                  Sesja VII: INNOWACJE
                  Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Zofia Mariak, prof. dr hab. n. med. Marek Rękas, prof. dr hab. n. med. Konrad Rejdak, dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
                  1. 16:30–16:40 Kiedy może być opłacalna śródoperacyjna profilaktyka infekcji wewnątrzgałkowych? (10 min)
                    prof. dr hab. n. med. Marek Rękas
                  2. 16:40–16:50 Dystrofia plamki Besta (10 min)
                    dr hab. n. med. Katarzyna Nowomiejska
                  3. 16:50–17:00 Terapia komórkowa w chorobach zwyrodnieniowych siatkówki oka — nadzieje i zagrożenia (10 min)
                    prof. dr hab. n. med. Anna Machalińska, lek. Marta Wiącek
                  4. 17:00–17:10 Badania genetyczne w okulistyce (10 min)
                    dr n. med. Marzanna Ciesielka
                  5. 17:10–17:20 Mikrochirurgiczne techniki endoskopowe w leczeniu idiopatycznych zaburzeń widzenia (10 min)
                    prof. dr hab. n. med. Zofia Mariak, dr n. med. Iwona Obuchowska
                  6. 17:20–17:30 Leczenie siatkówczaka w Polsce (10 min)
                    dr n. med. Wojciech Hautz
                  7. 17:30–17:40 Obrazowanie ultra-szerokokątne autofluorescencji dna oka (10 min)
                    dr n. med. Joanna Dolar-Szczasny
                  8. 17:40–18:00 Dyskusja (20 min)
                  18.00
                  Zakończenie konferencji

                  Organizator:

                  Via Medica

                  Patronat medialny:

                  czasopismo okulistyka
                  TV MED

                  Partner:

                  IKAMED.PL

                  Strony konferencji Grupy Via Medica wykorzystują pliki cookies. Opcje dotyczące cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki internetowej.
                  Korzystanie z niniejszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie www.wszystkoociasteczkach.pl